Vinice Sorì Costa Fiore (sorì znamená v piemontském nářečí jižní svah), se řadí mezi nejlepší polohy pro Dolcetto v oblasti Diano d’Alba a Claudio Alario je jedním z jeho předních producentů. Víno je živé rubínové barvy. Jeho štědrá vůně nám připomene ovocitost drobných peckovin, lesních plodů a čerstvě utržených hroznů, s jemným minerálním charakterem. V chuti je elegantní, dobře strukturované. Hodí se do gastronomie, krásně doprovodí pokrmy s červeného masa.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 12 - 14 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 14,5 %; Kyselina: 5,7 g/l; Zbytkový cukr: 2,5 g/l
Vinice: Víno z oblasti Diano d’Alba, která na východě sousedí se zónou Barolo a která je vyhlášená na skvělá vína odrůdy Dolcetto. V tomto případě hrozny pochází z vinice Costa Fiore, kde má Claudio Alario vysazené 50 let staré keře Dolcetta. Velmi hustá výsadba, systém vedení révy Guyot, hrozny se sklízí výhradně ručně v polovině září. Přísná selekce jen perfektně zralých hroznů.
Sklep: Hrozny jsou odstopkovány a mošt kvasí za kontrolované teploty v moderních nerezových tancích. Před nalahvováním víno v nerezu také leží necelý rok. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.
Kdy vypít: 2021 - 2025
Doporučení v gastronomii: Perfektní k místním těstovinám z Piemontu zvaným tajarin nebo k pečenému masu.
Přečtěte si na našem blogu: Vyzkoušejte piemontské Dolcetto
Původ odrůdy dodnes není znám, ale dle všeho se jedná o piemontskou odrůdu. Právě tady je totiž dnes nejvíce rozšířena. Dolcetto má malé hrozny, které jsou náchylné na praskání, zejména v případě nadměrné vlhkosti. Ostatně od „malých a sladkých“ hroznů je odvozen i název odrůdy. Vína Dolcetto tradičně mají nízký obsah tříslovin a kyselin. Na nose můžete cítit tóny černého ovoce, jako jsou ostružiny, višně a švestky. Chuťový profil je často svěží s jemnými tříslovinami a příjemnou kyselinkou. Dolcetto má široké využití v gastronomickém párování, lze k němu doporučit širokou paletu pokrmů. Dolcetto ideálně funguje s italskou kuchyní, jako jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou, pesto nebo salámy. Také se hodí ke grilovanému masu, zejména kuřecímu, vepřovému nebo hovězímu. Většina vín Dolcetto by měla být vypita během několika let od nalahvování, kvalitní vína mohou zrát pět i více let.
""Vína odrůdy Dolcetto se většinou doporučují vypít jako mladá. Vína od Claudia Alaria ale mají komplexnost a strukturu a kromě toho, že jsou připravená k vypití hned po uvedení na trh, mají střednědlouhý potenciál zrání na láhvi.""
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.