Claudio Alario

Dolcetto di Diano d´Alba "Costa Fiore" DOCG 2021

0,75 l

380 Kč s DPH
+
Skladem více než 10 ks

Nebo využijte naše množstevní slevy

Kup 6 lahví a ušetři 4 % 2 280 Kč 2 189 Kč
Kup 12 lahví a ušetři 6 % 4 560 Kč 4 286 Kč
Kup 18 lahví a ušetři 8 % 6 840 Kč 6 293 Kč
Zrání
v nerezu
Potenciál vína
s potenciálem 2 až 5 let
Obsah alkoholu
14,5%
Odrůda
Dolcetto

Popis a vlastnosti

Vinice Sorì Costa Fiore (sorì znamená v piemontském nářečí jižní svah), se řadí mezi nejlepší polohy pro Dolcetto v oblasti Diano d’Alba a Claudio Alario je jedním z jeho předních producentů. Víno je živé rubínové barvy. Jeho štědrá vůně nám připomene ovocitost drobných peckovin, lesních plodů a čerstvě utržených hroznů, s jemným minerálním charakterem. V chuti je elegantní, dobře strukturované. Hodí se do gastronomie, krásně doprovodí pokrmy s červeného masa.

Druh vína: suché

Barva vína: červené víno

Oblast: Piemont

Ideální teplota: 12  - 14 °C

Analytické hodnoty: Alkohol: 14,5 %; Kyselina: 5,7 g/l; Zbytkový cukr: 2,5 g/l

Vinice: Víno z oblasti Diano d’Alba, která na východě sousedí se zónou Barolo a která je vyhlášená na skvělá vína odrůdy Dolcetto. V tomto případě hrozny pochází z vinice Costa Fiore, kde má Claudio Alario vysazené 50 let staré keře Dolcetta. Velmi hustá výsadba, systém vedení révy Guyot, hrozny se sklízí výhradně ručně v polovině září. Přísná selekce jen perfektně zralých hroznů.

Sklep: Hrozny jsou odstopkovány a mošt kvasí za kontrolované teploty v moderních nerezových tancích. Před nalahvováním víno v nerezu také leží necelý rok. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.

Kdy vypít: 2021 - 2025

Doporučení v gastronomii: Perfektní k místním těstovinám z Piemontu zvaným tajarin nebo k pečenému masu.

Přečtěte si na našem blogu: Vyzkoušejte piemontské Dolcetto

Matteo Alario: Ročník 2019 byl pro Barolo klasický

Odrůda

  Dolcetto

Původ odrůdy dodnes není znám, ale dle všeho se jedná o piemontskou odrůdu. Právě tady je totiž dnes nejvíce rozšířena. Dolcetto má malé hrozny, které jsou náchylné na praskání, zejména v případě nadměrné vlhkosti. Ostatně od „malých a sladkých“ hroznů je odvozen i název odrůdy. Vína Dolcetto tradičně mají nízký obsah tříslovin a kyselin. Na nose můžete cítit tóny černého ovoce, jako jsou ostružiny, višně a švestky. Chuťový profil je často svěží s jemnými tříslovinami a příjemnou kyselinkou. Dolcetto má široké využití v gastronomickém párování, lze k němu doporučit širokou paletu pokrmů. Dolcetto ideálně funguje s italskou kuchyní, jako jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou, pesto nebo salámy. Také se hodí ke grilovanému masu, zejména kuřecímu, vepřovému nebo hovězímu. Většina vín Dolcetto by měla být vypita během několika let od nalahvování, kvalitní vína mohou zrát pět i více let.

Tip sommeliera

""Vína odrůdy Dolcetto se většinou doporučují vypít jako mladá. Vína od Claudia Alaria ale mají komplexnost a strukturu a kromě toho, že jsou připravená k vypití hned po uvedení na trh, mají střednědlouhý potenciál zrání na láhvi.""

Hodnocení zákazníků

Ohodnoťte tento produkt

Hodnotit mohou pouze registrovaní zákazníci po přihlášení.
Pokud u nás nemáte účet, můžete se registrovat zde.
Přihlášení

Další vína z vinařství

100 %
zboží skladem v Praze

Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.

Sleva 200 Kč
na první nákup

Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.

Doprava zdarma
od 2500 Kč

Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.

Věrnostní
program

Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.