Máte rádi plná a robustní červená vína? Tak tady jste na správné adrese. Toto víno potěší hlubokou, téměř neprůhlednou temně rubínovou barvou a hřejivou vůní zralých drobných peckovin, s typicky třešňovým a ostružinovým aroma, delikátní květnatostí, s dotekem máty a lékořice. Jeho šťavnatá a komplexní chuť evokuje ostružinový džem, švestky, borůvky a višně v čokoládě. Nechybí tóny vanilky a čokolády. Dochuť je dlouhá a krásně ovocně kořenitá.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 14 - 16 °C
Analytické hodnoty: Alkohol: 15 %; Kyselina: 5,9 g/l; Zbytkový cukr: 2,5 g/l
Vinice: Víno z oblasti Diano d'Alba, která na východě sousedí se zónou Barolo. Claudio Alario má vysazeny staré 60leté keře odrůdy Barbera, které jsou základem jeho komplexního vína. Velmi hustá výsadba, systém vedení révy Guyot, hrozny se sklízí výhradně ručně v polovině října. Přísná selekce jen perfektně zralých hroznů.
Sklep: Hrozny jsou odstopkovány a mošt kvasí za kontrolované teploty v moderních nerezových tancích. Před nalahvováním víno zraje 20 měsíců v kvalitních francouzských barikových sudech. Polovina jsou nové sudy a polovina použité. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.
Kdy vypít: 2025 - 2030
Doporučení v gastronomii: Nočky sypané vyzrálým piemontským sýrem nebo Tagliatelle s lanýži.
Přečtěte si na našem blogu: Barbera: Znovuzrozená hvězda Piemontu
V regionu Piemonte, kde má svůj původ, zaujímá Barbera svou rozlohou vinic nejvýznamnější pozici. Je tu známa již od středověku a pěstuje se především v provinciích Asti a Alessandria. Dnes se odrůda pěstuje také v jiných regionech Itálie, včetně Lombardie a regionu Emilia-Romagna. Vína odrůdy Barbera poznáte podle typicky vyšší kyseliny, bohatého ovocného charakteru a typicky nízkých tříslovin. Ve skleničce mají obvykle středně tmavou barvu a svěží, živou chuť. Na nose můžete očekávat tóny čerstvého ovoce, jako jsou třešně, ostružiny a borůvky, doplněné kořeněnými a bylinnými nuancemi. Barbera je považována za univerzální odrůdu, která se používá k výrobě různých typů vín. Od lehkých a svěžích vín určených ke konzumaci mladých až po vína s vyšším obsahem alkoholu a komplexnější chutí, která jsou určena k delším stárnutím. Nejznámějšími a nejuznávanějšími víny vyrobenými z Barbery jsou Barbera d'Asti, Barbera d'Alba a Barbera del Monferrato.
""Pokud máte rádi plná a komplexní červená vína s tóny tmavého peckového ovoce, hřebíčku nebo čokolády, budete Vallettu milovat! Víno s výraznějším otiskem sudu. které připomíná kvalitní vína z Bordeaux nebo Riojy.""
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.