Barolo z velmi dobré vinice Sorano, reprezentující modernější styl, tedy zrání za pomoci barikových sudů. Energické víno, ve vůni pronikavé s tóny tmavých peckovin a jemnou kořenitostí. Chuť je vyvážená, plná, sametově ovocná, s příjemnou šťavnatostí a krásně integrovaným tříslem. Víno se doslova rozplývá na jazyku, dochuť je dlouhá a vybízí k dalšímu napití.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 15 - 17 °C
Vinice: Barolo Sorano pochází z prestižní vinice spadající do zóny Serralunga D’Alba. Právě odtud pochází ta nejkomplexnější a nejvýraznější Barola. Vinařství Claudio Alario má na vinici Sorano jeden hektar, expozice je jihozápadní a stáří révy tu dosahuje 20 let. Výnosy jsou výrazně redukovány až na kilo hroznů na jeden keř. Celková produkce tak nepřesahuje 4000 lahví na hektar. Velmi hustá výsadba, systém vedení révy Guyot, hrozny se sklízí výhradně ručně v druhé polovině října.
Sklep: Hrozny jsou odstopkovány a mošt kvasí za kontrolované teploty v moderních nerezových tancích. Takto získané víno se umístí do francouzských barikových sudů. Zde probíhá jablečno-mléčná fermentace. Zrání ve francouzských dubových sudech trvá 24 měsíců. Následuje 12 měsíců ležení ve velkém sudu z francouzského dubu a 12 měsíců v lahvi. V láhvi je víno uzavřeno klasickým korkovým uzávěrem.
Kdy vypít: 2021 - 2033
Doporučení v gastronomii: Zvěřina, hovězí guláš, k dlouho zrajícím sýrům.
Přečtěte si na našem blogu: Matteo Alario: Ročník 2019 byl pro Barolo klasický
Nebbiolo je jedna z nejvýznamnějších modrých odrůd Itálie. Pochází z Piemontu a je považována za jednu z nejstarších odrůd v této oblasti. Zmínky o ní sahají až do roku 1266. Vína vyrobená z Nebbiola mají obvykle světlou barvu ve skleničce, připomínají Pinot noir. V chuti se typicky prezentují vysokou kyselinou a výraznými tříslovinami. Díky těmto parametrům mají vína Nebbiolo velmi dobrý potenciál zrání a ta nejlepší vína Barolo nebo Barbaresco dosahují svého vrcholu až po 10 letech od sklizně. Chuť vín je bohatá a komplexní, s tóny černého ovoce, růží, koření a s typickou mineralitou. Celkem se Nebbiolo v Itálii pěstuje na zhruba 6000 hektarech vinic a drtivou většinu z nich najdete v Piemontu. Menší výsadby pak v sousední Lombardii, v údolí Valtellina. Víno odrůdy Nebbiolo si nejlépe vychutnáte z široké sklenice vhodné pro vína odrůdy Pinot noir. Napárovat k nim můžete hovězí maso, divočinu, dušené maso a sýry s vysokým obsahem tuku.
""Claudio Alario je zástupcem "moderního" přístupu v Barolu, pro zrání vín používá prakticky výhradně jen barikové sudy. Díky tomu jsou jeho Barola přístupnější jako mladá a lze si je vychutnat prakticky okamžitě po uvedení na trh." "
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.