5. 8. 2025
Extra panenský olivový olej (EVOO – extra virgin olive oil) je základním stavebním kamenem středomořské stravy, která je dlouhodobě považována za jednu z nejzdravějších na světě
V tomto článku se podíváme na deset klíčových důvodů, proč se tento „tekutý poklad“ vyplatí zařadit do každodenního jídelníčku – a to nejen kvůli chuti, ale především pro jeho prokázané zdravotní přínosy. Špičkové extra panenské olivové oleje z Itálie najdete v nabídce našeho e-shopu.
Zdravá středomořská strava vychází z tradiční kuchyně zemí ležících kolem Středozemního moře – zejména Itálie, Řecka a jižního Španělska. V roce 2010 ji dokonce UNESCO zařadilo na seznam nehmotného kulturního dědictví a stovky studií potvrzují její pozitivní vliv na lidské zdraví. Zatímco v západních zemích tvoří většinu tuků nasycené tuky z másla, smetany nebo průmyslově zpracovaných potravin, ve středomoří to jsou zdravé mononenasycené tuky z olivového oleje.
Na následujících řádcích nabízíme 10 důvodů, proč byste měli do svého jídelníčku extra panenské olivové oleje zařadit na pravidelné bázi:
Extra panenský olivový olej vzniká bez zapojení chemických procesů či tepelné úpravy. Přirozený proces extrakce používaný k výrobě extra panenského olivového oleje zajišťuje, že si zachovává všechny živiny a antioxidanty ze zdravých a zelených oliv. Zejména obsahuje více než 30 různých druhů fenolových sloučenin, což jsou silné antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před volnými radikály. Volné radikály jsou molekuly, které způsobují poškození buněk a přispívají k nemocem a procesu stárnutí.
Extra panenský olivový olej je současně bohatý na mononenasycené mastné kyseliny, zejména kyselinu olejovou. Tyto látky pomáhají snižovat hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšovat úroveň HDL („dobrého“) cholesterolu. Pravidelná konzumace EVOO snižuje krevní tlak a zánětlivé markery spojené s aterosklerózou. Podle různých studií středomořská strava a extra panenský olivový olej snižují riziko vzniku kardiovaskulárních příhod až o 30 %.
Extra panenské olivové oleje jsou díky své jedinečné a výrazné chuti vhodné zejména k použití za studena, k finálnímu dochucení salátů nebo třeba těstovin. Jsou v každém případě vhodné i pro vaření či smažení. Pravý extra panenský olivový olej je obvykle odolnější vůči teplu než jiné oleje, konkrétně odolává teplotám až 180ºC. Tato vlastnost EVOO při vaření snižuje riziko vzniku toxických látek.
Vitamíny A, D, E a K jsou rozpustné v tucích – to znamená, že se bez přítomnosti tuků nevstřebají efektivně. Extra panenský olivový olej je ideálním nosičem pro tyto vitamíny a zároveň je sám dobrým zdrojem vitamínu E.
Díky kombinaci zdravých tuků, polyfenolů a vitamínu E přispívá EVOO k optimálnímu fungování imunitního systému a ochraně proti infekcím i chronickým zánětům.
Na rozdíl od běžných (rafinovaných) olejů se extra panenský olivový olej produkuje výhradně prostřednictvím jednoduchých mechanických postupů, bez chemikálií nebo vysokých teplot. Právě to z něj dělá nejčistší a nejkvalitnější formu olivového oleje. Jde o mechanické lisování zdravých oliv a pokud má olej nést označení extra panenský, musí splňovat přísné kvalitativní normy (např. kyselost pod 0,8 %).
Cévní mozková příhoda je vyvolána poruchou průtoku krve mozkem; porucha může být způsobena krvácením nebo krevní sraženinou. V důsledku toho jsou mrtvice jednou z nejčastějších příčin úmrtí ve většině vyspělých zemí. Podle různých studií používání olivového oleje výrazně snižuje pravděpodobnost vzniku mrtvice, a to až o desítky procent. Důvodem je to, že lidé, kteří ve své kuchyni používají extra panenský olivový olej, dosahují vyšší úrovně srdce prospěšných mononenasycených tuků ve stravě.
Svět italských extra panenských olivových olejů je neskutečně pestrý. Napříč italskými regiony najdete desítky různých kultivarů oliv, které do finálního produktu přináší rozmanitou paletu chutí. Některé oleje jsou velmi jemné, jiné naopak velmi intenzivní až svíravé. Párování konkrétních extra panenských olivových olejů a jídel je v Itálii velké téma, podobně jako gastronomické párování s vínem. Správně zvolený olej umí v rámci párování zvýraznit ostatní chutě v jídle a vytvořit celkově příjemnější zážitek pro vaše chuťové pohárky.
Extra panenský olivový olej je ten nejzdravější. Několik studií prokázalo, že diety, které zahrnují používání olivového oleje, mají obvykle příznivé výsledky na tělesnou hmotnost. Pokud se rozhodnete hubnout do plavek, tak rozumné zakomponování EVOO podpoří dosažení vašeho vytyčeného cíle.
Díky svým antioxidačním a protizánětlivým účinkům je extra panenský olivový olej považován také za jakýsi mozkový stimulant. Chrání neurony před oxidačním stresem a pomáhá zpomalovat kognitivní úpadek.
Inspirujte se zdravou středomořskou stravou a zařaďte extra panenské olivové oleje do své každodenní kuchyně. Ať už ho budete používat do salátů, ke steakům, na těstoviny nebo jen tak na pečivo, EVOO si rozhodně zaslouží místo v každé domácnosti. V našem sortimentu pak najdete širokou paletu italských extra panenských olejů té nejvyšší kvality.