25. 8. 2025
Ryzlink rýnský se rozlohou celosvětových vinic nemůže rovnat mnohem více rozšířenému Chardonnay nebo Sauvignonu blanc.
Přesto vína této odrůdy patří mezi znalci vín a sběrateli k nejvyhledávanějším bílým vínům. Zhruba polovinu celosvětové výsadby 48 000 hektarů Ryzlinku rýnského mají ve svým vinohradech vinaři z Německa. Skvělé Ryzlinky rýnské ovšem najdete v dalších vinařských zemích, jako je Francie (Alsasko), Rakousko, ale i Austrálie, USA nebo Nový Zéland. V dnešním příspěvku se dozvíte vše podstatné, co byste o odrůdě Ryzlink rýnský měli znát.
Co se týká původu této odrůdy, jde pravděpodobně o křížence odrůdy Heunisch bílý a Savagnin (Traminer). V Německu je Ryzlink rýnský nejstarší zdokumentovanou odrůdou, zápisy o jejím výskytu sahají až do první poloviny 15. století, konkrétně roku 1435. Kvality této odrůdy byly rozpoznány už ve středověku a od poloviny 16. století byla široce rozšířena v oblastech podél řek Rýn a Mosela. První zmínky o spojení Ryzlinku rýnského s Alsaskem pak pochází z druhé poloviny 15. století, první skutečný důkaz o výsadbě této odrůdy v Alsasku je z roku 1628. Dnes Ryzlink rýnský patří spolu s Müller-Thurgau k nejpěstovanějším odrůdám v Německu.
V první řadě je důvodem skvělá kvalita německých a rakouských vín odrůdy Ryzlink rýnský. V Německu vzniká řada zajímavých vinařských projektů a rozsah špičkové produkce se tu neustále rozšiřuje. Ryzlinku rýnskému také pomáhají současné trendy ve světě vína. Konzumenti začali být unaveni z opulentních bílých vín zrajících na barikových sudech a Ryzlink rýnský, který se s tímto typem sudu příliš nesnese, začal fungovat jako ideální protipól. Další výhodou Ryzlinku rýnského je jeho svěží charakter, v chuti často s výraznější kyselinou a nižším alkoholem. Právě lehčí vína s nižším alkoholem jsou v posledních letech mezi konzumenty vín také velmi žádaná.
Mimořádný je také Ryzlink rýnský ve variabilitě, v jaké je schopen produkovat skvělá vína. Od zcela suchých vín, přes polosuchá vína s jemným zbytkovým cukrem, až po sladké botrytické sběry. Kromě tichých vín se ryzlink se svou pikantní kyselinou hodí také pro výrobu odrůdových sektů. V neposlední řadě, Ryzlink rýnský patří mezi bílé odrůdy s největším potenciálem pro archivaci.
Ryzlink je známý svou komplexní aromatikou. Ve sklenici často objevíte bohaté tóny zralých broskví, šťavnatých meruněk nebo svěžích citrusů. Typicky pak nechybí ani jemné květinové tóny a typická mineralita připomínající mokrý kámen. U starších vín se pak objevuje tón připomínající včelí vosk, nebo specifické petrolejové tóny.
Kvalitní vína Ryzlinku rýnského patří do úzké skupiny bílých vín, která se svým archivačním potenciálem hrdě mohou rovnat těm nejlepším červeným vínům. Zejména vína z Německa nebo Rakouska mohou dosáhnout svého vrcholu klidně až po 10 letech, ale skvěle budou chutnat i s odstupem delší doby. Speciální kategorií jsou sladká dezertní vína z Ryzlinku, kde se archivační potenciál může počítat v desítkách let.
V některých vínech odrůdy Ryzlink rýnský je možné objevit unikátní aromatický tón, kterému se říká petrolejový. Vzniká chemickým procesem během zráním vína – nejde tedy o vadu, ale o přirozenou součást aromatického vývoje vín této odrůdy. Hlavní látkou odpovědnou za tuto vůni je TDN (1,1,6-trimethyl-1,2-dihydronaftalen). Petrolejový tón se většinou objevuje u starších vín, ale lze na něj narazit i u mladého vína. Vyšší koncentraci této látky ve víně totiž kromě zrání ovlivňují další faktory, jako je teplé a slunečné podnebí daného ročníku, nedostatek srážek nebo vyzrálost hroznů.
Údolí řeky Mosely je nejenom jeden z nejhezčích vinařských regionů světa, ale také pomyslná Mekka pro všechny milovníky vín z Ryzlinku rýnského. Jde dost možná o nejstarší vinařský region Německa. Specifický terroir tvoří jedny z nejstrmějších vinic světa se sklonem až 70 stupňů, na nichž nejde pracovat jinak než ručně bez jakékoliv mechanizace. Klima se vyznačuje relativně chladnějším létem a mírnou zimou, réva roste na devonské břidlici. Příkré vinice nad vodním tokem zvyšují intenzitu slunečního záření, kterého se révě dostává. Kamenité vinice navíc pohlcují denní teplo a vyzařují ho do vinic během noci. Kořeny révy tu pronikají hluboko do země a hledají si podzemní vodu a minerály.
V údolí Mosely najdete širokou paletu stylů Ryzlinku rýnského od suchých vín, po vína s mírným zbytkovým cukrem, ale vyhlášená jsou i zdejší sladká bílá vína. Vždy v nich ale najdete krásnou svěží kyselinu, svůdnou aromatiku a zřetelnou mineralitu. Obvykle nižší alkohol podporuje vysokou pitelnost těchto vín. Absolutní špičku regionu reprezentují jména jako Clemens Busch, Dr Loosen, Markus Molitor, Heymann-Löwenstein, Thomas Haag a další.
Ačkoliv názvy Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský mohou svádět k domněnce, že se jedná o příbuzné odrůdy, ve skutečnosti spolu geneticky nijak nesouvisí. Ryzlink vlašský nemá původ v Německu, jako Ryzlink rýnský, ale nejspíše ve střední Evropě, konkrétně na severu Itálie. Také z hlediska chuti si nejsou vína obou odrůd podobná.
Ryzlink rýnský je velmi všestranné víno, které se skvěle hodí k široké škále pokrmů díky své svěží kyselině, aromatickému profilu a různým stylům, ve kterých se vyrábí.
Suchý Ryzlink rýnský se výborně páruje s lehkými pokrmy jako jsou ryby (např. pstruh, candát), mořské plody, drůbež, asijská kuchyně (zejména thajská nebo vietnamská s limetkou a koriandrem) nebo saláty.
Polosuché a polosladké varianty jsou ideální k ostřejším jídlům, jako je indická kuchyně. Dobře si rozumí také s jemnějšími sýry, paštikami a foie gras.
Do Státní odrůdové knihy ČR byl Ryzlink rýnský zapsán už v roce 1941. Dnes je v tuzemsku třetí nejvíce rozšířenou bílou odrůdou, s rozlohou 1350 hektarů vinic. V Čechách je dokonce druhý hned za Müllerem-Thurgau. Ryzlink rýnský je jednou z odrůd povolených pro výrobu vín s označením VOC Znojmo.