9. 9. 2025
Alsasko má pestrou minulost plnou střetů, kdy si nárok na toto území dělaly soupeřící francouzské a německé síly.
Dnes je region pevnou součástí Francie, ale přetrvávající německé vlivy se promítají do zdejší architektury, gastronomie a v neposlední řadě také vína. Alsaská vína se proto výrazně liší od všech ostatních francouzských vín. Tento zajímavý vinařský region, který proslavila především bílá vína, ale také šumivé Crémanty, představujeme na následujících řádcích.
Oproti Bordeaux nebo oblastem jižní Francie, kde většinou vládnou odrůdové kupáže, jsou vína z Alsaska až na výjimky jednoodrůdová. Podobně jako v Německu pak název odrůdy najdete hrdě uveden na přední etiketě. Oproti německým vínům pak ta alsaská působí ve skleničce často plnějším dojmem, mívají vyšší alkohol a u některých vinařů typicky i vyšší zbytkový cukr.
Mezi Vogézami a Rýnem
Vinařský region Alsasko se táhne v úzkém pruhu o délce více než 100 kilometrů směrem na jih od Štrasburku, až za město Colmar. Nejlepší vinohrady leží na úpatí horského pásma Vogéz, které Alsasko ze západu chrání před nadměrnými srážkami. Průměrný roční úhrn srážek se v Colmaru pohybuje kolem 500 mm, což ho řadí mezi nejsušší místa ve Francii. Aktuálně vinaři v Alsasku pracují s 15 000 hektary vinic, v minulých dobách to přitom bylo i dvojnásobek. Klima je v Alsasku kontinentální, se studenou zimou, velmi teplým létem a suchým slunečným podzimem. Problémem pro místní vinaře někdy bývají pozdní jarní mrazíky nebo nečekané ztráty způsobené kroupami.
V Alsasku se pěstuje několik hlavních odrůd, z nichž nejznámější jsou Ryzlink rýnský, Gewürztraminer, Muškát, Pinot Gris, Pinot Blanc nebo Sylvaner. Vína jsou tu převážně bílá – tvoří asi 70 % produkce a bílé odrůdy pak 90 % všech hroznů. Trio odrůd Riesling, Gewürztraminer a Pinot Blanc stojí za více než 60 % vín. Trendem posledních let je nahrazování některých výsadeb odrůdy Sylvánské výsadbami Ryzlinku rýnského. Červená a poměrně vzácná růžová vína v Alsasku vznikají zejména z odrůdy Pinot noir.
Prakticky celá produkce alsaských vín spadá do jedné ze tří apelací s označením AOC. Nejběžnější je Alsace AOC, která tvoří tři čtvrtiny regionu. Doplňují ji apelace AOC Crémant d'Alsace a poměrně raritní AOC Alsace Grand Cru.
V Alsasku je definováno celkem 51 vinic s prestižním titulem Grand Cru. Toto označení bylo zavedeno v roce 1975, kdy byla jako první klasifikována vinice Schlossberg. Další vinice byly postupně přidávány až do roku 2007, kdy byl seznam uzavřen. Vinice Grand Cru v Alsasku jsou považovány za nejkvalitnější a mají přísnější pravidla ohledně povolených odrůd, výnosů, sklizně a zrání vína. Typickými odrůdami povolenými pro Grand Cru jsou:
Výjimkou jsou Grand Cru Altenberg de Bergheim a Kaefferkopf, které povolují směsi několika odrůd.
Poměrně rozšířenou kategorií vín v Alsasku jsou šumivá vína pod označením Crémant. Tradice šumivých vín tu sahá do přelomu 20. století, kdy se o Alsasko začaly zajímat některá vinařství z Champagne. Dnes šumivá vína tvoří až pětinu produkce regionu a ročně na trh míří kolem 44 milionů lahví. Velkou část z tohoto čísla mají na svědomí rozsáhlé kooperativy, ale stále častěji v Alsasku můžete narazit i na špičková suchá šumivá vína bez dozáže nebo na mezi mladou generací oblíbené pét-naty. Hrozny určené pro produkci šumivých vín se sbírají nejdříve, povolenými odrůdami jsou pro tuto kategorii Pino blanc, Pinot noir, Chardonnay, Pinot Gris a Riesling.
Pokud máte rádi sladká vína, hledejte v Alsasku láhve s označením vendanges tardives (pozdní sběr), nebo zkratku SGN (Sélection de Grains Nobled), tedy vína z pečlivě selektovaných přezrálých hroznů. Pro tato vína jsou určené odrůdy Muscat, Pinot Gris, Riesling a samozřejmě také Gewürztraminer.
Dva výrazy, na které při výběru alsaských vín můžete také narazit, jsou edelzwicker nebo gentil. Jde o tradiční odrůdové blendy, přičemž edelzwicker býval tvořen spíše těmi méně noblesními odrůdami a gentil těmi, které jsou vysazeny v rámci místních Grand Cru (Riesling, Gewürztraminer a další). I v těchto dvou dnes poměrně vzácných kategoriích vín se dají najít velmi zajímavé vzorky.
Vyplatí se vybírat
V Alsasku víc, než kde jinde platí, že je potřeba vybírat vína podle vinaře. Kvalita vín je tu totiž poměrně nevyrovnaná a velkým tématem mezi vinnou veřejností a místními vinaři je absence jednotného stylu vín. Zatímco některá vinařství produkují svá vína v suchém stylu, jiná pracují se zbytkovým cukrem. Mezi vyhlášené producenty alsaských vín patří Léon Beyer, Zind-Humbrecht, Trimbach nebo Marcel Deiss. Ikony regionu pak doplňuje stále rostoucí skupina menších rodinných vinařství, která se zaměřují na kvalitu vín a organické postupy ve vinohradech. Jedním z nich je i vinařství Domaine Neumeyer.
Vinařství najdete v obci Molsheim, asi 20 minut západně od Štrasburku. Domaine Neumeyer bylo založeno v roce 1925 a od té doby se v jeho vedení vystřídaly čtyři generace stejné vinařské rodiny. Aktuálně vinařství vede mladý vinař Jérôme, který v rámci 16 hektarů vlastních vinic hospodaří v organickém režimu s prvky biodynamiky. Vinice leží v katastru třech obcí a patří mezi ně prestižní lokality jako Schaefferstein, Stierkopf nebo Grand Cru Bruderthal. Vinifikace vín probíhá v minimalistickém duchu, tedy s co nejmenšími zásahy do přirozeného procesu vzniku vín. Jérôme produkuje suchá vína příjemného odrůdového charakteru a jejich jedinečnou chuť můžete vyzkoušet v rámci sortimentu online vinotéky OKvíno.
Autor: Mikuláš Duda DipWSET