Dolcetto ze 40 let staré vinice, vinifikace tohoto vína probíhá v nerezových tancích, bez přidání síry. Vůně vína je čistá, svěží s primárními ovocnými tóny červeného rybízu nebo malin. V chuti je víno přímočaré, lehčí a s příjemně energickou kyselinou. Dominantní ovocná linka připomíná tóny brusinek, malin a červených třešní. Víno, které si nejlépe vychutnáte jako mladé, typický reprezentant takzvaných „food friendly“ vín.
Druh vína: suché
Barva vína: červené víno
Oblast: Piemont
Ideální teplota: 12 - 14 °C
Vinice: Víno pochází z biodynamicky pěstovaných hroznů. Ferdinando Principiano nepoužívá žádné umělé přípravky ani chemické postřiky. Sklizeň probíhá pouze ručně.
Sklep: Víno spontánně kvasí v nerezovém tanku. Není filtrováno ani čiřeno, má minimální obsah síry. Při výrobě nejsou použity žádné živočišné přípravky, víno je tedy vhodné i pro vegany. Zrání vína probíhá v nerezových tancích.
Kdy vypít: 2021 - 2023
Doporučení v gastronomii: Pizza, těstoviny, barbecue.
...
Rodinné vinařství bylo ve městě Monforte d'Alba založeno v 50. letech 20. století otcem Ferdinanda Principiana. Ferdinando vinařství vede od roku 1993 a postupně ho začal směřovat k organické produkci. Sympatický Ferdinando je dnes v regionu výraznou osobností a advokátem tradičního přístupu při výrobě vín. Ve vinici praktikuje některé biodynamické postupy, absolutně odmítá používání chemikálií, pesticidů či umělých hnojiv. Při výrobě vín zasahuje do procesu minimálně, vína kvasí spontánně, jsou bez aditiv a prakticky také bez přidané síry. Pro zrání vín používá pouze velké sudy ze slavonského dubu. Výsledná vína jsou osobitá, nádherně elegantní a šťavnatá, vychutnáte si je jen tak, stejně jako v kombinaci s vyšší gastronomií. Celkem vinařství disponuje 10 hektary vinic, ze kterých lahvuje Dolcetto, Barberu, Nebbiolo a samozřejmě také vynikající Barolo. Doslova pokladem je pak pro vinařství 0,5 hektaru v prestižní vinici Ravera.
Původ odrůdy dodnes není znám, ale dle všeho se jedná o piemontskou odrůdu. Právě tady je totiž dnes nejvíce rozšířena. Dolcetto má malé hrozny, které jsou náchylné na praskání, zejména v případě nadměrné vlhkosti. Ostatně od „malých a sladkých“ hroznů je odvozen i název odrůdy. Vína Dolcetto tradičně mají nízký obsah tříslovin a kyselin. Na nose můžete cítit tóny černého ovoce, jako jsou ostružiny, višně a švestky. Chuťový profil je často svěží s jemnými tříslovinami a příjemnou kyselinkou. Dolcetto má široké využití v gastronomickém párování, lze k němu doporučit širokou paletu pokrmů. Dolcetto ideálně funguje s italskou kuchyní, jako jsou těstoviny s rajčatovou omáčkou, pesto nebo salámy. Také se hodí ke grilovanému masu, zejména kuřecímu, vepřovému nebo hovězímu. Většina vín Dolcetto by měla být vypita během několika let od nalahvování, kvalitní vína mohou zrát pět i více let.
Všechna vína z naší nabídky jsou skladem a připravena k odeslání.
Zaregistrujte se u nás a jako bonus dostanete 200 Kč poukaz na první nákup.
Při objednávce alespoň za 2500 Kč máte dopravu po celé České republice zdarma.
Odměníme Vás za věrnost. Za opakované nákupy můžete získat trvalou slevu až 12 %.